RE-BUSINESS

Neked miből van pénzed?

Episode Summary

Nem mindegy milyen iparágban tevékenykedünk, vagy hogyan szerezzünk profitot. Arról hogy miként lehetnek az üzleti vállalkozások a pozitív társadalmi változások eszközei, Deák Györggyel, a B-Corporation minősítéső Biofilter vezetőjével beszélgetünk. Pozsonyi Gábor pedig elmeséli, miért döntött úgy bankárként, hogy megmutatja, a társadalom számára hasznos módon is lehet pénzt befektetni.

Episode Notes

Nem mindegy, miből származik egy vállalkozás profitja. Ennek az epizódnak az alapgondolatát az úgynevezett B-Corporation kategóriába tartozó cégek adták. 

Világszerte 150 iparágból, 3790 cég gondolja már úgy, hogy minden munkafolyamatot és üzleti döntést megéri a fenntartható felelősség alá rendelni. Ők a B Corpok, azaz B-Corporation minősítéssel rendelkező vállalatok. Számokkal és célkitűzésekkel is bizonyítani tudják, hogy szigorú etikai keretek között működnek, és így tudják képviselni a munkavállalók, az ügyfelek, a helyi közösségek érdekeit is, pozitív társadalmi változások előmozdítása érdekében. 

Számukra a tulajdonosi érdekek mellett a társadalmi érdekek is számítanak. Ezeket próbálják minél jobban összehangolni. Nem érzik úgy, hogy választaniuk kell, és ha a társadalom érdekeit is szemet előtt tartják, akkor elesnének a profit lehetőségétől.

Ebbe a nemzetközi hálózatba Magyarországról eddig két cég kvalifikálta magát, az egyik a Biofilter, amelynek  ügyvezetőjével, Deák Györggyel beszélgetünk. 

Az epizód második vendége Pozsonyi Gábor, aki  elmeséli, miért döntött úgy bankárként, hogy megmutatja, a társadalom számára hasznos módon is lehet pénzt befektetni.